همه چی در هم

  • ۰
  • ۰

علت پریود نشدن

علت پریود نشدن چیست؟ برای درک بهتر این مطلب بهتر است در ابتدا یک معرفی اجمالی درباره رحم داشته باشیم. رحم بخشی از دستگاه تولید مثل زنان است. رحم یک زن بالغ در حالت غیر حاملگی به اندازه یک دسته مشت شده است که به طرف پایین به گردن رحم و سپس به واژن می رسد. رحم از بالا در دو طرف خود دارای لوله هایی است که به تخمدان ها منتهی میشود که به این لوله ها، لوله های فالوپ میگویند.

حالا قاعدگی طی چه مکانیسمی صورت می گیرد. در مغز انسان غده ای وجود دارد که هیپوفیز نام دارد. نقش این غده در بدن یک زن به هدف تولید مثل، تولید و ترشح هورمون های LH و FSH است. این هورمون ها به تخمدان ها می روند و سبب ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون به رحم میشوند. این دو هورمون به عنوان هورمون های جنسی زنانه نیز معروف هستند. کار این هورمون ها تنظیم حالات رحم است. با کم شدن مقدار این هورمون ها، قاعدگی صورت می گیرد. بنابراین هر عاملی که عملکرد هیپوفیز، تخمدان ها و رحم را مختل کند، میتواند علت پریود نشدن باشد.

قاعدگی چیست؟

قاعدگی به خونریزی رحم گفته میشود که معمولا این خونریزی شامل خون و بافت های پوشاننده درون رحم است که 3 تا 10 روز طول میکشد؛ فاصله بین دو قاعدگی بین 21 تا 35 روز و به طور میانگین 28 روز است. این عدد ممکن است با توجه به شرایط زندگی تغییر پیدا کند.؛ شرایطی مانند ساعات خواب، فصل، خالات روحی، سفر و … . وقتی یک خانم قاعدگی را تجربه می کند به این معنی است که شرای طپرورش یک رویان را در رحم خود دارد و بالغ شده است.

علت پریود نشدن چه چیزی است؟

این که علت پریود نشدن یا عدم قاعدگی را یک چیز در نظر بگیریم، امری اشتباه است. پریو نشدن علت های مختلفی دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم.

پرده بکارت پوشاننده

یکی از علت های پریود نشدن را می توان پرده بکارتی که پوشاننده کل سطح مقطع واژن است بدانیم. در این مورد از پریود نشدن، فرد علائم پریود مانند درد زیر شکم و کمر را تجربه می کند ولی خونریزی دیده نمیشود. در واقع پرده بکارت جلوی خروج خون از بدن را گرفته است و ممکن است این خون لخته شده در واژن ایجاد عفونت کند. در این گونه موارد پزشک با ایجاد چند سوراخ در پرده بکارت، راه خورج خون را باز میکند.

مصرف زیاد قرص ضد بارداری

یکی از راه های پیشگیری از بارداری استفاده از قرص های ضد بارداری است. قرص های ضد بارداری حاوی هورمون های زنانه هستند. بالا بودن سطح هورمون های جنسی زنانه در بدن باعث جلوگیری از رشد تخمک و تخمک گذاری میشوند؛ بنابراین در نبود تخمک بارداری هم صورت نمیگیرد. وقتی سطح هورمون های بدن به صورت طبیعی افزایش و کاهش پیدا نکند و بدن روند طبیعی خود را طی نکند، در نهایت باعث اختلال در وقوع قاعدگی میشود. همانطور که پیشتر توضیح داده شد، قاعدگی و پریود شدن یک روند هورمونی دارد. این تغییر هورمونی و پریود نشدن، ماندگار نیست و با خارج شدن این هورمون های اضافی از بدن، پریود شدن و نظم قاعدگی به روند طبیعی خود بازمیگردد. اگر این اتفاق طولانی شد حتما به پزشک مراجعه کنید.

استرس

یکی از علت های شایع پریود نشدن، استرس است. میدانیم که استرس و اضطراب توسط هورمون هایی در بدن کنترل میشوند، این هورمون ها از همانجایی نشات میگیرند که هورمون های جنسی هم نشات میگیرند، این ماکان هیپوفیز است. وقتی که فردی در زیر استرس و فشار عصبی باشد هورمون کورتیزول از غدد فوق کلیه ترشح میشود. این هورمون از طریق هورمون دیگری که از هیپوفیز ترشح میشود کنترل میشود. ترشح این هومون ها در هیپوفیز گاهی میتواند با اختلال مواجه شود و این اختلال میتوند خود را با پریود نشدن نشان دهد.

سندروم تخمدان پلی استیک (PCOS)

در این جا لازم است که کمی راجع به عملکرد تخمدان ها بدانیم. هر زن بالغ و سالم  دارای دو تخمدان در دو طرف رحم خود در زیر شکم است. تخمدان با بالا رفتن مقدار هورمون های که از هیپوفیز ترشح میشوند اقدام به آزاد کردن تخمک میکنند.

تخمک در درون یک غلاف است و با رشد و رسیدن به دیواره غشایی، غلاف خود را پاره کرده و درون لوله های  فالوپ شروع به حرکت میکند. کیست های تخمدان همان غلاف های دور تخمک ها هستند که باید از بدن دفع می شدند ولی نشدند.تخمدان پلی کیستیک به تخمدان هایی گفته میشود که روند دفع غشای تخمک در آنها صورت نمیگیرد یا دیر صورت میگیرد.

کیست های ایجاد شده روی تخمدان میتواند مانع ترشح هورمون های زنانه به رحم شود و این عمل میتواند عاملی برای عقب افتادن پریود یا به طور کلی باعث پریود نشدن شود. سندروم تخمدان پلی کیستیک میتواند در مراحل پیشرفته سبب مشکلات باروری نیز شود.

علت پریود نشدن بعد از زایمان و در طی شیردهی

این این مورد پریود نشدن هم از هیپوفیز نشات میگیرد. در دوران شیردهی، غده هیپوفیز هورمون پرولاکتین ترشح میکند که سبب تولید شیر در پستان ها میشود. این هورمون میتواند اختلالی در ترشح هورمون های جنسی زنانه ایجاد کند که میتواند علت پریود نشدن باشد. در برخی از موارد دیده شده است که زنان شیرده تا یک سال یا بیشتر قاعدگی را تجربه نمیکنند که علت همین ترشح هورمون پرولاکتین است.

کاهش و افزایش وزن

کاهش وزن سریع در برخی موارد ممکن است باعث پریود نشدن شود. از طرفی هم اضافه وزن حاد هم اگرچه در زمان کم و سریع اتفاق نیوفتد میتواند از علت های پریود نشدن باشد. در  اینجا به خانم هایی که قصد گرفتن رژیم های سخت را دارند توصیه می شود که به عواقب آن توجه زیادی داشته باشند.

دیابت و تاثیر آن بر پریود

یکی دیگر از علت پریود نشدن، بیماری دیابت است. در بیماران دیابتی بسیاری از بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی و عروقی، نابینایی، اختلال در توانایی جنسی، کاهش تمایلات جنسی، ناباروری، یائسگی زود رس و اختلال در تخمک گذاری و در نهایت عدم قاعدگی را هم تجربه میکنند. علت پریود نشدن و سایر نارسایی های مرتبط با هورمون های زنانه ریشه در اختلالات موجود در هیپوفیز دارد که در اینجا میتوان گفت عدم کنترل قند خون و نداشتن قند خون نرمال میتواند بر ترشحات هیپوفیزی هم تاثیرگذار باشد.

تاثیر هورمون های تیروئید بر پریود

ترشح هورمون TRH توسط غده تیروئید باعث بالا رفتن ترشح هورمون پرولاکتین میشود و همین امر سبب اختلال در ترشح هورمون های LH و FSH از هیپوفیز است. عدم ترشح این دو هورمون از هیپوفیز هم میتواند علت پریود نشدن باشد. از طرفی هم کم کاری تیروئید سبب کم شدن هورمون رشد در بدن میشود و فرد با اختلالات متابولیسمی مواجه میشود. اختلالات متابولیسمی در نهایت می تواند منجر به پریود نشدن و یا بهم خوردن سیکل قاعدگی شود.

فعالیت ورزشی شدید

ورزشکاران به دلیل انجام تمرینات سخت و حرفه ایی که دارند، انرژی و کالری زیادی مصرف می کنند. بدن برای اینکه چرخه تخمک گذاری مناسبی داشته باشد به انرژی و کالری نیاز دارد از این رو اگر درکنار این ورزش های سخت و حرفه ایی تغذیه مناسب نداشته باشند در ترشح هورمون های زنانه اختلال ایجاد میشود که به پریود نشدن یا بهم خوردن نظم چرخه قاعدگی میشود.

مصرف برخی داروها

یکی دیگر از علت پریود نشدن، مصرف برخی از دارو های شیمیایی است. برخی از دارو نظم هورمون ها را بهم میریزند و باعث اختلال در چرخه قاعدگی میشوند. در برخی از زنان مشاهده شده است که شیمی درمانی و اشعه درمانی میتواند قاعدگی را به تاخیر بیاندازد. مصرف دارو های آرامبخش نیز همین ویژگی را دارند و کسانی که این دارو ها را مصرف میکنند، به دلیل تاثیر این داروها بر غده هیپوفیز  و ترشح هورمون ها، مستعد بهم خوردن چرخه قاعدگی هستند.

مصرف برخی از گیاهان

در گذشته که قرص های ضدبارداری درسترس نبود. بسیاری به مصرف برخی از گیاهان که خاصیت ضدبارداری داشت روی می آوردند. گیاهانی مانند نعناع و جعفری از جمله آنها هستند. مصرف بیش از حد نعناع و جعفری و استفاده از عرق این دو گیاه به صورت شستشوی واژینال میتواند عدم بارداری را سبب شود. همانطور که میدانیم  عدم بارداری و پریود نشدن رابطه تنگاتنگی باهم دارند؛ ممکن است مصرف بیش از حد این گیاهان باعث پریود نشدن شود.

یائسگی یا یائسگی زودرس

باتوجه به اینکه یائسگی یک امر یکباره نیست و در طی یک دوره اتفاق می افتد و مدت زمانی به طول میانجامد تا یک خانم یائسه شود. همچنین به دلیل زندگی شهری و افزایش استرس، یائسگی زودرس یکی از مشکلات بانوان امروزه است. لذا به خانم هایی که هنوز به سن یائسگی نرسیده اند و دچار عدم قاعدگی و بی نظمی ناگهانی قاعدگی شده اند؛ پیشنهاد میشود به متخصص زنان مراجعه کنند، زیرا یکی از دلایل پریود نشدن میتواند، یائسگی زودرس باشد. اگر خانمی در سنی است که یائسگی برای او یک امر طبیعی است پس پریود نشدن از رسیدن این خانم به سن یائیسگی خبر میدهد و جای نگرانی نیست.

 

  • ۰۰/۰۶/۲۸
  • شهزاد شایسته

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی